U Kruševcu je u periodu od 8. do 12. aprila 2009. godine održan Spring festival 2009, internacionalni festival stvaralaštva i kreativnog izražavanja mladih pod sloganom ''Različitost u jedinstvu – briga za zajedničku budućnost''. Spring festival se tradicionalno održava svakog proleća u II Mariborskoj gimnaziji u Sloveniji, ali je zbog tehničkih problema sa kojima se susrela ta škola Gimnazija u Kruševcu preuzela organizaciju Spring festivala u 2009. godini. Na festivalu su učestvovali predstavnici srednjih škola iz osam zemalja (po šest učenika koji su došli sa svojim profesorima), i to iz Kipra, Italije, Rusije, Rumunije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Delegacija iz Francuske je krenula na put ali nije mogla da udje u Srbiju pošto njeni članovi nisu poneli pasoše (mislili su da je Srbija u Evropskoj Uniji i da im pasoši nisu potrebni). Na Spring festivalu 2009 učestvovale su i delegacije srednjih škola iz Valjeva i Beograda.

Logo Spring festival

Spring festival je zvanično otvoren prezentacijama koje su izveli učesnici svake zemlje posebno. Svaka grupa je svoju zemlju predstavila na jedinstven, originalan i duhovit način što je izazvalo simpatije gledaoca i bure smeha. Time je probijen led što je u mnogome doprinelo opuštenoj atmosferi koja je vladala narednih dana. Otvaranju su prisustvovali Konstantin Marku, konzul Kipra i predstavnik za kulturu Ambasade Rusije, Oleg Buldagov.

Učesnici su se opredeljivali za jednu od 12 radionica: drama, ples, umetnost, ekologija, advertajzing, kreativno pisanje, film, školski časopis, diskusija, muzička radionica (vokalna i instrumentalna) i kurs srpskog jezika. Tokom zajedničkog rada polaznici ovih radionica su imali priliku da iskažu svoju kreativnost, način razmišljanja i originalnost kroz izradu dobijenih zadataka. Ukupno vreme koje im je bilo na raspolaganju je šest časova, posle čega su prezentovani radovi svake radionice. Na završnom prezentovanju naročito su bile zapažene dramska i umetnička radionica.

Učesnici dramske radionice, čiji je vođa bio proslavljeni glumac Dejan Tončić, izveli su deo predstave ''Volfgang Amadeus Mocart'' dok su učesnici umetničke radionice, čiji je vođa bila dipl. vajar Milena Komatinović, izveli performans koji se bavi suštinskim pojmovima i pitanjima u vezi sa umetnošću. Pored toga oni su predstavili svoje individualne radove, a potom i zajednički rad (tema je bila akciono slikarstvo) kao i instalaciju koja je predstavljala bogatstvo tradicije i nasleđa kao i interkulturalno jеdinstvo kao univerzalnu temu Spring festivala.

Posle prezentacija je usledila zabava u klubu Kulturnog centra Kruševac gde su gosti imali prilike sa čuju kruševačke i gimnazijske muzičke grupe i gde su mogli da okuse noćni život ovog grada (što je većina činila i prethodne dve noći). Pored dobre zabave na radionicama učesnici su bili u prilici da organizovano ali i individualno obiđu Kruševac, kao i da upoznaju delić Srbije jednodnevnim izletom koji je obuhvatio posetu Kopaoniku, Studenici, i Vrnjačkoj Banji.

Posebna poslastica Spring festivala 2009 bilo je gostovanje EЅT (English Student’s Theatre) druge mariborske gimnazije, koji su ovom prilikom izveli muzički spektakl ''Uhvati ritam'' (''Feel the Beat'') pred prepunom salom Kruševačkog pozorišta. Bez obzira na mladost izvođača, izuzetnim trudom i dobrom koreografijom oni su dostigli visok nivo profesionalnih izvođača, što je dovelo do toga da ova predstava bude izvodjena širom Evrope, a samo u 2008. godini nekoliko puta je izvođen pred punom salom Kongresnog centra u Milanu.

Za profesore je bio organizovan i izlet do Ribarske banje, koji je uključio posete manastirima Sv. Bogorodice u Đunisu i Sv. Romana. Učesnici su otišli kućama sa izvanrednim utiscima i jednim novim, velikim iskustvom. Najveći broj gostiju je prvi put bio u Srbiji i, kako su naglasili, najviše su im se dopali srpska gostoprimljivost, hrana, i naravno, ljudi.

Pored Gimnazije u Kruševcu, organizaciju i održavanje Spring festivala 2009 pomogli su kruševačka udruženja gradjana ''Evrokontakt'' I ''Asocijacija mladih'', a finansijski su podržali Grad Kruševac i veći broj privatnih preduzeća iz Kruševca i Beograda.

pdf icon

Magazin Spring festivala 2009 

pdf icon

Spring Festival - Participation Guide

 

Ostanite u toku

Ukoliko želite da bude u toku sa radom i projektima EVROKONTAKTA prijavite se na našu listu. Time imate mogućnost da dobijate obaveštenja na Vašu e-mail adresu.

Lokacija kancelarije

Srbija

Svetog Save 12, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: +381 (62) 777 567
Email: kancelarija@evrokontakt.org