Kratka informacija o Koceljevi

Teritorija opštine Koceljeva obuhvata površinu od 257 ha. Prostire se u severo­zapadnom delu Republike Srbije, u Podrinjsko­-kolubarskom regionu. Prema podacima iz Popisa stanovništva iz 2002. godine, u Opštini Koceljeva je živelo 15.636 stanovnika u 17 naseljenih mesta. Opština ima izrazito ruralni karakter a stanovništvo se uglavnom bavi delimično ili u potpunosti poljoprivredom. Čak 74% površine opštine čini poljoprivredno zemljište. Pored proizvodnje žitarica, tradicionalno je prisutna stočarska i voćarska proizvodnja uz razvijene prerađivačke kapacitete.

Sažeti prikaz projekta

Projekat je nastao na osnovu potrebe opštine Koceljeva da se opremi novoizgrađena sportska sala koju zajednički koriste Osnovna i Srednja škola, što je u Strategiji lokalnog održivog razvoja opštine 2007-17 definisano kao jedan od prioritetnih problema u lokalnoj zajednici. Pored toga, projekat je omogućio da se putem saradnje sa partnerskom Gradskom opštinom Vračar iz Beograda steknu neposredna saznanja i iskustva na koji način ovaj, za Koceljevu izuzetno značajan resurs, može biti stavljen u funkciju unapređenja sportskog, zabavnog i kulturnog života u lokalnoj zajednici. Realizacijom tri studijske posete i niza edukativnih aktivnosti koceljevački učenici, nastavnici, sportski i društveni radnici su imali prilike da nauče kako se u partnerskoj opštini slični objekti stavljaju u širi kontekst u odnosu na svoju osnovnu namenu. Kroz projektne aktivnosti je unapređena saradnja između lokalnih institucija koje se bave uobličavanjem javnog života u navedenim oblastima, a posebna pažnja je posvećena podsticanju omladinskog aktivizma kroz intenzivnu saradnju sa srednjoškolcima okupljenim oko Učeničkog parlamenta tokom celog projekta, a posebno na osmišljavanju i realizaciji edukativnih aktivnosti.

Opis problema

Opština Koceljeva je jedina opština u Srbiji koja nije imala ni jednu zatvorenu fiskulturnu salu. Zbog nepostojanja osnovnih materijalnih i tehničkih uslova sportsko obrazovanje dece i mladih nije se odvijalo u skladu sa propisanim minimalnim zahtevima nastavnog programa tokom većeg dela školske godine. Nastava fizičkog vaspitanja u Osnovnoj i Srednjoj školi tokom zimskog perioda se sprovodila povremeno u učionicama, gde je improvizovana nastava sa programom korektivnih vežbi, vežbi snage i stoni tenis. Školska fiskulturna sala u Koceljevi započeta je sa izgradnjom krajem 2007. godine i građevinski radovi su završeni sredinom 2010. godine, ali nisu obezbeđena sredstva za nabavku opreme neophodne za odvijanje nastave u skladu sa stručnim standardima. Zbog nepostojanja osnovnih uslova za rad (prostor i oprema), rekreativne i sportske aktivnosti van letnjeg perioda bile su malobrojne i nerazvijene. Pored toga, lokalno stanovništvo nije nedovoljno informisano i edukovano o zdravom načinu života i zdravim životnim stilovima, zbog čega je postojala potreba za uspostavljanjem koordiniranog delovanja lokalne zajednice u cilju preventivnog i edukativnog delovanja na podizanju zdravstvene prosvećenosti i informisanosti stanovništva sa posebnim akcentom na decu i mlade do 18 godina.

Ciljevi projekta

Opšti cilj projekta je da doprinese unapređenju kvaliteta obrazovanja i kvaliteta života u Koceljevi.
Posebni cilj/svrha projekta je unapređenje osnovnog sportskog obrazovanja i obogaćivanje sportskog, kulturnog i zabavnog života u Koceljevi.

Rezultati projekta

- Uslovi za sportsko obrazovanje dece i mladih su u skladu sa propisanim nastavnim programima;
- Stvoreni su uslovi za unapređenje sportskog, kulturnog i zabavnog života u Koceljevi.

Ciljne grupe

Ciljne grupe kojima se projekat bavio su školska deca koja pohađaju Osnovnu i Srednju školu u Koceljevi, nastavnici fizičkog vaspitanja zaposleni u školama, treneri u sportskim klubovima, lekari zaposleni u Domu zdravlja Koceljeva i zaposleni u Centru za kulturu ''Janko Veselinović'' u Koceljevi.

Nosilac projekta je Opština Koceljeva a partneri na izradi i realizaciji projekta bili su Gradska opština Vračar u Beogradu i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama ''Evrokontakt'' iz Kruševca.

Projekat je realizovan u periodu od 23. septembra 2010. do 22. decembra 2011. godine. Vrednost projekta iznosila je 162.364 evra, od čega je Evropska unija donirala 90% vrednosti projekta kroz program ''Exchange 3''.

Više o projektu možete saznati ovde.

Ostanite u toku

Ukoliko želite da bude u toku sa radom i projektima EVROKONTAKTA prijavite se na našu listu. Time imate mogućnost da dobijate obaveštenja na Vašu e-mail adresu.

Lokacija kancelarije

Srbija

Svetog Save 12, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: +381 (62) 777 567
Email: kancelarija@evrokontakt.org