Kratak opis projekta: Projekat se bavio neformalnim obrazovanjem učenika Gimanzije u Kruševcu iz oblasti evropskih integracija i evropskih vrednosti. Projekat je realizovan u nekoliko faza. U prvoj su formirane radne grupe, izvršeno anketiranje učenika, izvršen odabir učesnika za drugu fazu, u kojoj je izvršena edukacija odabranih grupa učenika. U trećoj fazi su održani debatni klub sa gostima, eliminacioni nagradni kviz, pozorišni multimedijalni eksperiment i tematska žurka-maskenbal. U četvrtoj fazi je urađena evaluaciona anketa i TV-emisija o projektu.

Poster Gimnazija article


Opšti cilj projekta je povećanje stepena podrške naših građana Procesu stabilizacije i pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
Najvažniji rezultat ostvaren kroz projekat je povećan nivo informisanosti učenika i profesora Gimnazije u Kruševcu o procesu evropskih integracija i evropskim vrednostima
Ciljne grupe projekta su učenici Gimnazije u i njihovi profesori Kruševcu, koji su uzeli učešća u projektnim aktivnostima. Sa njima je rađena anketa i iz njihovih redova su odabrane grupe za edukaciju, takmičari za kviz i učesnici u debati. Svi učenici su bili pozvani da uzmu učešća u projektnim aktivnostima. Aktivisti Učeničkog parlamenta su aktivno učestvovali u realizaciji svih projektnih aktivnosti.
Krajnji korisnici projekta su svi učenici, a šire posmatrano i svi stanovnici Rasinskog okruga, koji su bili u prilici da prate projektne aktivnosti putem lokalnih medija.
Opis problema. U Strategiji komunikacije Vlade Republike Srbije o Procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji navedeno je da mladi ljudi, starosne dobi 15-19 godina imaju pozitivniji stav prema pristupanju EU nego stariji, ali je njihovo znanje o tom procesu manje. Oni nisu dobro informisani a nisu ni naročito zainteresovani za međunarodne odnose, socijalna pitanja i javnu upravu, ali zato pokazuju spremnost i otvorenost za nove načine informisanja i imaju visoka očekivanja. U istom dokumentu kao zaključak je navedeno da, s obzirom da im treba posvetiti posebnu pažnju i pojačati razumevanje procesa i pozitivnih stavova kako bi se sprečila zbunjenost i odbijanje ukoliko se njihova očekivanja ne bi ostvarila u kratkom roku. Takođe, treba imati u vidu da će sadašnji omladinci u bliskoj budućnosti ostvariti svoje biračko pravo i u značajnoj meri uticati na rezultate budućih izjašnjavanja građana Srbije o pristupanju EU.
U poslednjem istraživanju, koje je juna 2007. agencija ''Strategic Marketing'' radila za Kancelariju za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije, građani uopšte smatraju da su nedovoljno ili loše informisani u vezi sa EU (skoro 70%). Teme koje su istaknute su posebno od interesa za omladinu - prve asocijacije na EU su većinom pozitivne, orijentisane ka budućnosti: bolji standard (23%) i sloboda kretanja, tj. mogućnost putovanja bez viza (10%). Za veći deo srpske populacije evropska perspektiva predstavlja pre svega bolju budućnost za mlade (preko 50%) i otvaranje mogućnosti putovanja i zapošljavanja (po oko 40%) Takođe, u mlađoj populaciji očekivanja od EU su uglavnom viša u odnosu na opštu populaciju.
U Rezoluciji o pridruživanju EU, koju je oktobra 2004. usvojila Narodna skupština Republike Srbije, između ostalog je kao jedan od zadataka istaknut aktivni doprinos širenju evropskih vrednosti i upoznavanje javnosti Srbije sa značajem ulaska naše zemlje u EU. Takođe pozvana su, između ostalih, i sva udruženja građana da se pridruže zajedničkim naporima da se Proces stabilizacije i pridruživanja ubrza na svim područjima obavljanja svake slobodne društvene delatnosti
Svi napred navedeni zaključci navode na potrebu da se sa mladima, na način koji je njima razumljiv i privlačan, predstavi ideja evropskih integracija naše zemlje kroz upoznavanje sa temama za koje su oni posebno zainteresovani a nemaju dovoljno informacija. Tokom projekta im treba naglasiti koje šanse se njima pružaju kroz evropsku perspektivu naše zemlje.
Projekat su realizovali UG ''Evrokontakt'', Gimnazija u Kruševcu I njen Učenički parlament u period od decembra 2007. do juna 2008. godine. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata udruženja građana iz oblasti omladinske politike za 2007. godinu sa 399.100 dinara.

Izveštaji o projektu

pdf icon I ja sam u Evropi - Izveštaj evaluaciona anketa
pdf icon I ja sam u Evropi - Izveštaj o debatnom klubu
pdf icon I ja sam u Evropi - Izveštaj o nagradnom kvizu
pdf icon I ja sam u Evropi - Izvestaj o maskenbalu Evropa kroz vekove
pdf icon I ja sam u Evropi - Izvestaj o završnoj večeri projekta
pdf icon I ja sam u Evropi - Završni izveštaj

 

Galerija slika  Prva konferencija za novinare predstavljanje projekta link

Ostanite u toku

Ukoliko želite da bude u toku sa radom i projektima EVROKONTAKTA prijavite se na našu listu. Time imate mogućnost da dobijate obaveštenja na Vašu e-mail adresu.

Lokacija kancelarije

Srbija

Svetog Save 12, 37000 Kruševac, Srbija
Telefon: +381 (62) 777 567
Email: kancelarija@evrokontakt.org